IJsfietsen met authentieke uitstraling
Snelle en vrolijke bediening
Ambachtelijk bereid schepijs
06 28 86 48 55
info@sankaevents.nl
Home > Blog > Hoe wordt schepijs gemaakt?

Hoe wordt schepijs gemaakt?

Een bezoek aan de fabriek van IJsco Fantastico

Waarschijnlijk geniet jij (net als veel andere mensen) regelmatig van een heerlijk ijsje. Heb jij je ook weleens afgevraagd wat er allemaal aan vooraf gaat, voordat deze bolletjes op jouw hoorntje of in jouw bekertje belanden? Wij zochten het voor je uit.

Het concept van Sanka IJsfiets bestaat uit drie pijlers, die samen zorgen voor de perfecte ijsbeleving. Één van deze pijlers is ons ambachtelijk bereid schepijs.

Dat lekkere ijs wordt gemaakt in de supermoderne ijskeuken van IJsco Fantastico, gevestigd in de oude Chocoladefabriek in Venlo. IJsmaker Emiel bereidt hier (samen met zijn collega’s) dagelijks vers schepijs.

IJs bereiden is een nauwkeurig proces dat aan strenge eisen moet voldoen. Wij mochten een ochtend meedraaien in de ijskeuken om dit proces met eigen ogen van dichtbij te volgen.

EMIEL AAN HET WERK IN DE IJSKEUKEN

Versimpeld bestaat het bereiden van vers ambachtelijk schepijs uit drie stappen:

  1. Het maken van een basismengsel
  2. Het toevoegen van smaakproducten
  3. Het koelen door de ijsmachine

Het basismengsel bestaat onder andere uit melk of water, suiker en natuurlijke bindmiddelen. Nadat dit geheel goed is gemengd wordt het basismengsel gekoeld tot 4 graden. Dan begint het rijpingsproces, waarbij de bindmiddelen hun werk doen en er een goede, luchtige ijsmix ontstaat.

De volgende stap is het toevoegen van de smaakproducten. Dit gebeurt bewust pas na het pasteuriseren en homogeniseren, zodat er geen smaak verloren gaat tijdens het verhitten van het mengsel. Hierbij kun je uiteraard eindeloos variëren. Zo kun je bij Sanka IJsfiets kiezen uit maar liefst 35 verschillende ijssmaken.

Tot slot koelt de ijsmachine het mengsel af tot -12 graden. Tijdens dit afkoelen worden ook nog de laatste ingrediënten (zoals bijvoorbeeld de chocolade voor stracciatella-ijs) toegevoegd. Het ijs komt daarna als een soort softijs uit de machine. In snelvriezers wordt het bevroren tot -24 graden. Het ijs is nu klaar voor transport.

Er komt dus heel wat bij kijken, voordat het ijs in onze mobiele ijsvitrine of in één van onze ijsfietsen terechtkomt. Het scheppen van het ijs gebeurt bij circa -14 graden en vergt de nodige oefening en ervaring. Om dit goed onder de knie te krijgen gingen we op bezoek bij de ijssalon van IJsco Fantastico en leerden we de kneepjes van het vak.

Meer informatie over ijsfiets huren

Uiteraard kun je dit heerlijke ijs van IJsco Fantastico ook zelf komen proeven. Breng gerust een bezoekje aan hun ijssalon, gelegen aan de Stadshaven in Venlo. Even lekker ontspannen, net buiten het centrum van Venlo met een prachtig uitzicht over de Maas. Tevens een favoriete plek voor veel wandelaars en fietsers, die op zonnige dagen een mooie tocht door de omgeving maken.

Lukt het niet om zelf langs te komen of vier je een feest of evenement op een andere locatie? Niet getreurd, want dan kun je bij ons een authentieke ijsfiets huren en komen wij gewoon naar je toe. Met dat lekkere ijs natuurlijk.